Käsityöohje: Kierrätysmateriaaleista koiranmattoVeikkaan että koirasi rakastaa eniten sinua. Kaapistasi saattaa löytyä pari ylikulunutta t-paitaa, yöhousua tai muita vaatekappaleita jolle ei ole käyttöä enää. Yhdistin nämä kaksi asiaa.

Virkkasin vanhoista yövaatteista koiranmaton. Ja koska olen aikoinani nysvännyt juuri niissä vaatteissa ja virkkuutyön aikana koskenut käsilläni joka ikiseen silmukkaan, matto tulvii hajuani. Matu ainakin osti ajatuksen täysin ja on ottanut maton omaksi lempipaikakseen.

Ajattelin jakaa ajatuksen eteenpäin, jos ajanvietteestä tuntuu olevan pulaa.

Tarvitset

  • Hyvät sakset (voi olla huonotkin, mutta leikkaamista on PALJON)
  • Ison virkkuukoukun. Isoimman mitä kaupasta saa.
  • Vanhoja vaatteita / lakanoita tms. 

Materiaalin valmistaminen

Leikkaa mieluisen levyisiä pitkiä soiroja valikoimastasi kankaasta. Leikkausjäljen ei tarvitse olla siistiä, sillä soirojen reunat ikäänkuin häviävät virkatessa. Voit leikata niin ohutta/leveätä kuin haluat, mutta minulle ideaalileveys on noin 2 cm. Se, että onko välillä vähän leveämpää tai kapeampaa ei juuri haittaa valmiissa työssä. Mutta sinne päin on kuitenkin hyvä olla.


Solmi soirot päistään kiinni ja tee niistä kerä. Täydellisyyteen pyrkijät ompelevat soirot kiinni toisiinsa, mutta itseäni ei häiritse solmujen päät valmiissa työssä. Lisäksi olen kaikeen leikkaamiseen jo niin kyllästynyt, että haluan nopeasti päästä aloittamaan työn.

Virkkuutyön aloitus

Tee aloitussilmukka ja 10 ketjusilmukkaa.

Aloitussilmukka. Turhaa häntää ei tarvitse jättää juuri.

10 ketjusilmukkaa.
Sulje ketju ympyräksi virkkaamalla yhteen ketjun ensimmäinen ja viimeinen silmukka. Muista katsoa, että ympyrä on ns. suorassa ja silmukoista muodustava letti on nätisti ympyrän ulkopuolella.

Sulje ketju ympyräksi
Työn eteneminen

Jatka virkkausta ympyrän suuntaisesti työntämällä koukku "letin" reunan silmukan läpi. Hae kerästä tuleva lanka koukulla, vedä se koukkusi ensimmäisen silmukan läpi. Hae lanka uudelleen ja vedä se koukkusi kahden silmukan läpi (=**) Tee sama uudelleen seuraavaan silmukkaan.

Työnnä koukku letin silmukan läpi, hae lanka, vedä se ensimmäisen silmukan läpi.

Hae lanka uudelleen ja vedä se koukulla olevan kahden silmukan läpi.
Työ etenee spiraalisti, joten työhön on lisättävä aika ajoin silmukoita. Muutoin työ etenisi suppilon muotoiseksi. 
Silmukoiden lisääminen on helppoa. Tee edellä mainittu sarja ** vain uudelleen samaan alkusilmukkaan. Eli jos muutoin jatkat aina "letin" seuraavaan silmukkaan, niin silmukoita lisätessä etene normaalisti mutta sujauta koukku uudelleen saman silmukan läpi, jonka juuri käsittelit. Näin ympyrän kaarelle tuli lisäsilmukka.

Mitään kaavaa en ole käyttänyt silmukoiden lisäämiseksi. Alussa niitä lisätään useammin kuin loppuvaiheilla. Olen pitänyt nyrkkisääntönä, että lisään silmukan aina kun se seuraava silmukka tuntuu olevan liian kaukana. Näin pääsen lisäsilmukalla lähemmäksi sitä ja työ jatkaa etenemistään tasaisena.

Tältä työ näyttää muutaman kierroksen jälkeen.
Jatka mattoa kunnes olet sitä mieltä, että se on sopivan kokoinen. Työ etenee suhteellisen nopeasti. Kun päätät, että nyt on valmista vedä langan pää viimeisen silmukan läpi kokonaan. Niin siitä tulee solmu.
Tämän kokoinen matto tuli yhdestä L-kokoisesta t-paidasta. Aion jatkaa sitä vielä parilla vaatteella.
Letku näyttää kuinka sekin on projektissa mukana
Alla olevassa kuvassa näkyy juuri virkkaamani pallo (ylälaita), jossa on materiaalina käytetty vasta yhtä isohkoa yöpaitaa. Matu makoilee kesällä valmistamani jo vähän kuluneen maton päällä. Siinä materiaalina on käytetty 1 miesten t-paita, 3 pitkät yöhousut, 1 naisten pitkähihainen trikoopaita ja 1,5 napitettavan yöasun yläosaa.
Valkoinen kaistale on 90 cm leveä valkoinen pussilakana. Siitä on tulossa auton takakonttiin matto, mutta se odottelee että jostain löytyisi toinen valkoinen kulunut lakana. Se on virkattu niin, että se kasvaa pituutta leveästä reunasta virkatessa. Aloituksen ketjusilmukoiden määrä taitaa olla lähempänä 50.

Matu ja Matun matto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rovaniemelle tiemme vie

Blogitekstejä tulossa

Agilityrotu rankinglista tilastoja