Vehnäallergia

Olen vehnäallergikko.
Tiesitkö, että suurin osa koirista on myös?

Oma vehnäallergia kävi ilmi aftoista. Ympäri suutani oli monta vuotta ilmestynyt aftoja. Viimeisen parin vuoden aikana aftat olivat vain pahenneet. Niitä oli kerralla yleensä useampi ja ne saattoivat turvota. Lisäksi niiden parantuminen kesti useita päiviä ellei jopa viikkoja. Parantumisestakaan ei ollut paljon apua, sillä usein uusi afta oli jo tullut tilalle.
Kävin hakemassa apua työterveyslääkäriltä. Hän opasti minut apteekkien aftanhoitohyllyjen äärelle. En kuitenkaan kaivannut kivun lievitystä, vaan selvyyttä miksi aftat nousevat kerta toisensa jälkeen. Käynti oli siis äärimmäisen turhauttava.
Olin ehtinyt jo opiskella, että aftoja voi ilmaantua mm. näiden syiden takia:

• raudan tai vitamiinien puute (koskien erityisesti B12- tai C-vitamiinia)
• ruuansulatuselimistön sairaus kuten Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus (= colitis ulcerosa)
• keliakia
• hormonaaliset syyt; monet naiset saavat aftoja kuukautisten aikaan
• stressi
• tietyt ruuat
• hammastahnat, jotka sisältävät natriumlauryylisulfaattia
(Lähde hammaslääkäriliitto, hammaslääkäriliitto / aftat )

Normaalitoimina olin ehtinyt vaihtaa hammastahnamerkkiä (käytin apteekin erittäin kalliita ja mauttomia hammastahnoja), vältin liian tulista ruokaa ja pidin huolen vitamiinien saannista.

Aftat eivät lähteneet. Kuten huomasitte jo linkkivalinnasta, päätin mennä hammaslääkärille kertomaan vaivastani. Kun lopulta makasin hammaslääkärin tuolissa suutani ronkki sekä perushammaslääkäri, hammashoitaja sekä ylihammaslääkäri. He totesivat yhteen ääneen, että "kivuliaalta näyttää, muttei noille mitään voi tehdä". Antoivat lähtiessäni mukaan paikallispuudutusainetta kivun lievitykseen ja laittoivat 30 € laskun perässä. Turhautumisen määrä oli valtava. Ei minua vieläkään kiinnostanut kivunlievityskonstit, olinhan tottunut jo aftojen aiheuttamaan tuskaan vuosien aikana. Pystyin jopa analysoimaan poskeni ihosta, että mihin kohtaan seuraavaksi nousee afta päiviä etukäteen.

Monen trendin kautta päädyimme viime kesänä kokeilemaan viljatonta ruokavaliota. Olin kuitenkin jo pitkään pyöritellyt keliakian mahdollisuutta mielessäni (viitaten aiempaan listaukseen). Ruokavalion kautta alkoi tapahtua ihmeitä. Se energian määrä mitä vehnättömästä ruokavaliosta sai oli valtava, tuli tunne että jaksaa mitä vain. Muutaman viikon jälkeen havahduin, että minulla oli jo kaksi viikkoa putkeen kestänyt tervekausi suussa. Tällöin työkaverini vinkkasi, että monet ulkoiset iho-ongelmat johtuvat vehnästä. Palautin varovaisesti ruokavaliooni rakkaan ruisleivän. Aftat eivät tulleet takaisin.
Tahattomien ihmiskokeiden kautta pian huomasin, että vehnä nostaa lähes välittömästi aftan suuhuni ja saa nykyisin jopa mahani sekaisin. Diagnoosi on leimaa vaille valmis.
En ole vieläkään mennyt virallisiin allergiatesteihin asiasta. Nettioppineena tiedän, että vain 4 % ihmisistä joilla on vilja-allergia, näkyy se allergiatesteissä. Yliherkkyys ei jostain syystä nouse testituloksiin viljan suhteen.

Positiivisten ilmiöiden summa jatkuu vielä näin puolen vuoden jälkeen. Pelkästään tipputtamalla vehnän pois ruokavaliosta painoni on tipahtanut minulle ihannepainoon. Lähtökohdasta yhteensä reilu 5 kiloa.
Mahan turvotus on laskenut kuin aktivia mainoksessa konsanaan ja energiaa riittää. Lisäksi en hengästy niin helposti ja olen jälleen saavuttanut hyvän juoksufiiliksen. Ei nouse verenmaku suuhun kesken kevyen lenkin. Ja vannon, ettei mikään muu muuttunut muuten niin tavallisessa elämässäni kuin vehnätön ruokavalio.

Kokemuksiani miten vehnäallergia näkyy koiran arjessa?
Matun ja Letkun velipuoli suffeli on myös yliherkkä vehnälle. Suffelille nousee korvien päihin rupea kun elimistöön joutuu vehnää. Vehnä / viljathan ei biologisesti kuulu koiran ruokavalioon. Olen miettinyt, että mitä varten niin moneen koiran ruokaan / herkkuun laitetaan vehnää. Jopa joihinkin eläinkaupan parempiin tuotteisiin.
Vaikka koiralla ei näkyviä merkkejä vehnäallergiasta nousekkaan, huomasin omien koirieni kohdalla muutoksen kun suosin "grain free" ruokia. Koirat himoitsevat ruokaa enemmän, ne ovat paljon aktiivisempia lenkillä ja niiden uloste on tummaa sekä kiinteää. Lisäksi erityisesti Ludvigin tummasta karvasta erottuu, että se on paljon kiiltävämpi.Peukutan vehnättömyyttä, vaikka välillä Arnold's Donutsin tiskin ohi käveleminen on vaikeaa!
Täältä eläinten vehnäallergiasta: Eläinlääriin.fi / allergia

Vehnäallergikko Suffeli (Sufu)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rovaniemelle tiemme vie

Blogitekstejä tulossa

Agilityrotu rankinglista tilastoja